Állványok típusai

Állvány nélkül az építkezés és a homlokzati munkák elvégzése szinte kivitelezhetetlen. Megannyi állványozási forma segíti a magasban végzett építőipari munkák elvégzését és teszi biztonságosabbá a kivitelezési feladatokat.

Jelen cikkünkben az állványozás típusaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az állványok típusai, állványozási technikák

1.) Keretes állvány

A keretes állvány elsősorban a homlokzati munkálatokhoz használható. Mivel ez az állványtípus jellemzően könnyen felépíthető elemekből áll, így egymástól független (azaz, nem kapcsolódó) munkaállomások hozhatók létre felhasználásával. A keretes állvány járófelülete fa, vagy fém anyagú lemez.

2.) Függesztett állvány

A függesztett állvány nagyban eltér az általában megszokott és látott állványrendszerektől. Ahogyan neve is utal rá, a függesztett állvány a magasban épített szerkezetről függeszkedik, lóg le. Mivel használata nem igényel talajon álló építményt, így a függesztett állvány remek alternatívaként szolgálhat abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva (például hely hiány, vagy problémás talajfelület) nem megoldható az állványépítmény földön történő elhelyezése.

A függesztett állvány alkalmazása során kiemelten fontos, hogy használata előtt pontosan tervezzük és határozzuk meg a munkavégzés során a szerkezetre rótt tömeget.

Függesztett állvány

3.) Függesztett hídállvány

A függesztett hídállvány esetében az állvány rögzítését az épület szerkezete, annak födémlemeze oldja meg. Ezt az állványozási technika akadálymentes, sima és magas homlokzatú épületeknél alkalmazható.

4.) Mobil állvány, vagy gördülőállvány

A mobil állvány legnagyobb előnye a rugalmas mozgathatóság. A mobil állvány alján kerekek helyezkednek el, melyeknek köszönhetően az állványszerkezet gyorsan, egyszerűen és kényelmesen mozgatható egyik ponttól a másikig. A mobilállványon a mozgatás során személy természetesen nem tartózkodhat. Fontos továbbá figyelembe venni azt, hogy az állvány mozgatására kizárólag sima terepen van lehetőség. (Ezért például leggyakrabban épületen belüli állványként szokták használni.)

mobilállvány

5.) Cső-állvány

Az építkezési munkálatok során a legtöbbször cső-állvánnyal, vagy moduláris állvánnyal találkozhatunk. A cső-állvány szerkezetét erős, nagy teherbírással rendelkező alumínium csövek biztosítják. A szerkezet felépítése során ezek a csövek speciális bilincsekkel vannak összekapcsolva, a szerkezet pedig szabványos padlózattal egészül ki. Az cső-állvány előnye, hogy rendkívül jól kombinálható, melynek köszönhetően szinte bármely bonyolultabb munkához ideális. Hátránya azonban, hogy felépítése speciális tudással bíró szakembereket igényel.

6.) Moduláris állvány

A moduláris állvány a cső-állvány továbbgondolt, fejlettebb változata, mely már egyszerűbben és gyorsabban felépíthető, miközben teherbírása is nagyobb. A moduláris állványok tökéletesek mázoló- és falburkoló munkákra, épületek tatarozására és felújítására.

7.) Talpas létrás állvány

A talpas létrás állvány kisebb munkálatokhoz ideális, maximum 4 méteres magasságig és 400 kg/m2 terhelésig.

8.) Bakállvány

A bakállványok alacsonyabb magasságban történő munkavégzéshez ideálisak, 1- maximum 3 m magasságig. Jó szolgálatot tehetnek például falazó- és vakolómunkák során.  

Az állványok többször felhasználható ideiglenes szerkezetek, melyeket az építkezés befejezése után lebontanak, majd egy másik építkezésre szállítva ismét elhasználnak. Mivel az állványok tárolása rendkívül helyigényes, ráadásul a hosszas tárolás speciális figyelmet is igényel, ezért a legtöbb kivitelező cég állvány bérlés szolgáltatást igénybe véve végzi a magasságban történő építkezési munkálatokat.

Az építkezési munkálatok sikerességét nagyban meghatározza a megfelelő állvány típus kiválasztása. Amennyiben nem biztos benne, hogy milyen állványra lenne szüksége, keressen minket bizalommal.

Szakembereink készséggel és magas szintű szakértelemmel állnak rendelkezésére valamennyi állványozással kapcsolatos kérdésben.