Állvány nélkül az építkezés és a homlokzati munkák elvégzése szinte kivitelezhetetlen. Megannyi állványozási forma segíti a magasban végzett építőipari munkák elvégzését és teszi biztonságosabbá a kivitelezési feladatokat.

Jelen cikkünkben az állványozás típusaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Állvány típusok, állványozási technikák

1.) Keretes állvány

A keretes állvány elsősorban a homlokzati munkálatokhoz használható. Mivel ez az állványtípus jellemzően könnyen felépíthető elemekből áll, így egymástól független (azaz, nem kapcsolódó) munkaállomások hozhatók létre felhasználásával. A keretes állvány járófelülete fa, vagy fém anyagú lemez.

2.) Függesztett állvány

A függesztett állvány nagyban eltér az általában megszokott és látott állványrendszerektől. Ahogyan neve is utal rá, a függesztett állvány a magasban épített szerkezetről függeszkedik, lóg le. Mivel használata nem igényel talajon álló építményt, így a függesztett állvány remek alternatívaként szolgálhat abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva (például hely hiány, vagy problémás talajfelület) nem megoldható az állványépítmény földön történő elhelyezése.

A függesztett állvány alkalmazása során kiemelten fontos, hogy használata előtt pontosan tervezzük és határozzuk meg a munkavégzés során a szerkezetre rótt tömeget.

3.) Függesztett hídállvány

A függesztett hídállvány esetében az állvány rögzítését az épület szerkezete, annak födémlemeze oldja meg. Ezt az állványozási technika akadálymentes, sima és magas homlokzatú épületeknél alkalmazható.

4.) Mobil állvány, vagy gördülőállvány

A mobil állvány legnagyobb előnye a rugalmas mozgathatóság. A mobil állvány alján kerekek helyezkednek el, melyeknek köszönhetően az állványszerkezet gyorsan, egyszerűen és kényelmesen mozgatható egyik ponttól a másikig. A mobilállványon a mozgatás során személy természetesen nem tartózkodhat. Fontos továbbá figyelembe venni azt, hogy az állvány mozgatására kizárólag sima terepen van lehetőség. (Ezért például leggyakrabban épületen belüli állványként szokták használni.)

5.) Cső-állvány

Az építkezési munkálatok során a legtöbbször cső-állvánnyal, vagy moduláris állvánnyal találkozhatunk. A cső-állvány szerkezetét erős, nagy teherbírással rendelkező alumínium csövek biztosítják. A szerkezet felépítése során ezek a csövek speciális bilincsekkel vannak összekapcsolva, a szerkezet pedig szabványos padlózattal egészül ki. Az cső-állvány előnye, hogy rendkívül jól kombinálható, melynek köszönhetően szinte bármely bonyolultabb munkához ideális. Hátránya azonban, hogy felépítése speciális tudással bíró szakembereket igényel.

6.) Moduláris állvány

A moduláris állvány a cső-állvány továbbgondolt, fejlettebb változata, mely már egyszerűbben és gyorsabban felépíthető, miközben teherbírása is nagyobb. A moduláris állványok tökéletesek mázoló- és falburkoló munkákra, épületek tatarozására és felújítására.

7.) Talpas létrás állvány

A talpas létrás állvány kisebb munkálatokhoz ideális, maximum 4 méteres magasságig és 400 kg/m2 terhelésig.

8.) Bakállvány

A bakállványok alacsonyabb magasságban történő munkavégzéshez ideálisak, 1- maximum 3 m magasságig. Jó szolgálatot tehetnek például falazó- és vakolómunkák során.  

Az állványok többször felhasználható ideiglenes szerkezetek, melyeket az építkezés befejezése után lebontanak, majd egy másik építkezésre szállítva ismét elhasználnak. Mivel az állványok tárolása rendkívül helyigényes, ráadásul a hosszas tárolás speciális figyelmet is igényel, ezért a legtöbb kivitelező cég állvány bérlés szolgáltatást igénybe véve végzi a magasságban történő építkezési munkálatokat.

Az építkezési munkálatok sikerességét nagyban meghatározza a megfelelő állvány típus kiválasztása. Amennyiben nem biztos benne, hogy milyen állványra lenne szüksége, keressen minket bizalommal.

Szakembereink készséggel és magas szintű szakértelemmel állnak rendelkezésére valamennyi állványozással kapcsolatos kérdésben.