Erre figyelj oda az állvány felállításakor!

Nagyon fontos, hogy amikor építőipari munkálatokba kezdünk, mindig figyeljünk oda arra, hogy az állványozási munka pontosan meg legyen csinálva. Ennek oka, hogy egy rosszul felállított állvány akár boruláshoz, súlyos sérülésekhez is vezethet. Cikkünkben röviden bemutatjuk, hogy mire kell odafigyelni kőművesként, ácsként, tetőfedőként, vagy bármilyen építőipari munkásként.

Legyen megfelelő a rögzítés

Mindig legyen megfelelő a rögzítés. Ehhez speciális zsinegekre, szegecsekre, vagy akár kötőanyagokra is szükség lehet, melyek segítenek nekünk abban, hogy a tökéletes konstrukciót fel tudjuk állítani.

Használjunk minőségi állvány szerkezetet

Mindig próbáljunk meg minőségi állvány szerkezetet használni. Ha alapból rozsdás, vagy a statikai méretezésnek nem megfelelő állványunk van, akkor egészen biztos, hogy az nem fogja a kellő stabilitást nyújtani.

Ellenőrizzük a munkánkat

Érdemes akár mást is megkérni arra, hogy az ellenőrzési munkát elvégezze, a rögzítéseket megtekintse. Ha többen is azt mondják, hogy a szerkezet jól lett felállítva, akkor jó eséllyel az ténylegesen megfelelően lett kialakítva. Érdemes lehet akár egy helyszínen dolgozó statikai mérnökkel is megnézetni a munkát, hiszen ő könnyen lehet, hogy tisztában van a különféle erőhatások mértékével, melyek az egyes pontokon ébrednek.

Miért fontos a munkavédelmi előírások betartása?

Ennek az az oka, hogy ez fog minket segíteni abban, hogy mindig elkerüljük a lehetséges sérülések kockázatát. Bármikor előfordulhat, hogy egy megcsúszó láb – a rossz időjárásnak köszönhetően – a stabilitás elvesztését okozza, ilyenkor a jól felállított állvány nagy segítségünkre lehet. Fontos, hogy mindig legyen rajtunk védőkesztyű, csúszásgátló bakancs, és jól felállított állványszerkezet tartson minket.

Összefoglalás

Az állványozás mindig is egy fontos részét képezte az építőipari munkák világának. A munkavédelem, valamint a dolgozók épségének védelme talán a legfontosabb ezen szegmensben. Nem lehetünk képesek arra, hogy igazán sikeres építőipari vállalkozást vezessünk, ha ezekre nem figyelünk oda, hiszen a cég akár nagyobb büntetést is kaphat a mulasztásoknak köszönhetően. Amikor azon gondolkodunk, hogy hogyan kellene az építkezésen dolgozók egészségét megóvni, elsőként az állványozás jusson eszünkbe.