Mi a különbség biztonságos és biztonsági ajtó között?

Nagyon ravasz kérdés. Az ajtó történetét böngészve azért választ kaphatunk rá. Az első ajtók arra születtek, hogy elrejtsék a rajtuk keresztül megközelíthető teret, alap szinten védjenek a természeti behatásoktól, széltől, víztől, valamint jelzésül szolgáljanak az idegennek, hogy itt húzódik a határ a közös és az privát tér között. Természetesen a bejárati ajtók is rendelkeznek biztonsági funkcióval, amit meghatározhatunk úgy, hogy szerszám nélkül, puszta kézzel nem nyithatók, csak az arra feljogosító eszköz használatával.

Biztonsági ajtónak nevezhetjük azokat az ajtókat, amik nyitása kulcs nélkül, csak szerszámmal valósítható meg, magyarul nem lehet berúgni, beöklelni, ellenáll bizonyos ideig a faltörő kosnak is.

Az első biztonsági ajtók a kívülről érkező erőszaktól védték a belül lévőket. Ilyenek a várkapuk például.

A modern biztonsági ajtók akkor is védik a mögöttes teret, ha nem tartózkodik benne az arra jogosult, például a lakás tulajdonosa. Ezek a biztonsági bejárati ajtók már vagyonvédelmi célt is szolgáltatnak, sőt az elsődleges alkalmazási területük a vagyon védelem.

A biztosítók szerte a világon minősítik a biztosított objektum védelmét, és a védett vagyon és az alkalmazott védelem alapján számolják díjaikat, vagy vállalják a kár térítését. Kézenfekvő tehát, hogy bizonyos vagyon védelmi szerződésfajtákhoz előírják az alkalmazandó minimális védelmet.

Mikor a biztonsági bejárati ajtóknál azt látja a kedves olvasó, hogy rendelkezik biztosító általi minősítéssel, akkor tulajdonképpen ennek a biztosítók által kidolgozott követelményrendszernek megfelel az adott termék.

Mint minden uniformizált szabály együttes, ez a követelményrendszer csak egy általános iránymutatás, az ajtó szerkezeti integritására, az alkalmazott jogosultság megállapításra, a zárak és kulcsok megfelelőségére. Számtalan megoldása lehet ennek a követelményrendszernek megfelelő biztonsági ajtó megoldásnak.

Magyarországon a követelményrendszert a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) állította fel.A legjobb választás az egyedi méretre készülő, tanúsítvánnyal rendelkező biztonsági ajtó.