7 érv a védőháló használata mellett

Az építkezések és azokon belül is a magasban (a homlokzaton, vagy a tetőn) végzett munkák számítanak a leginkább balesetveszélyesnek mind közül.

Ezért is nélkülözhetetlen, hogy a szakemberek tisztában legyenek a kötelező és az ajánlott biztonsági felszerelésekkel, illetve azok használatával, melyek közé tartozik többek között a speciális védőháló is.

Állvány kölcsönzés során ajánlott megfelelő védőháló bérléséről és felszereléséről is gondoskodni. Vannak bizonyos építkezési helyszínek, melyeken kötelező a védőháló alkalmazása (ilyenek a belvárosi épületeken végzett munkák), viszont sok egyéb esetben is érdemes lehet a hálót felszerelni, hiszen az megannyi szempontból előnyös.

7 érv a védőháló használata mellett:

1.) Véd a leeséstől

Az állványra szerelt védőháló elsődleges funkciója, hogy támogassa az állványon dolgozók épségét azáltal, hogy megvédi őket az esetleges leesésektől. Érdemes megjegyezni, hogy az építkezéseken előforduló legsúlyosabb baleseteket jellemzően a leesések szokták okozni, melyek védőhálóval, vagy hevederrel? megelőzhetőek lennének.

2.) Megakadályozza a tárgyak leesését

A másik tipikus baleseti forrást az állványozott épületek körüli munkavégzésben a tárgyak lezuhanása jelenti. 5+ méterről az emberre esve egy apróbbnak tűnő tárgy is életveszélyes sérülést okozhat. A tárgyak lezuhanása nem csak az építkezésen dolgozók, de az épület közelében lévő járókelők épségét is veszélyezteti.

Kevésbé súlyos, de szintén kárként realizálódik, ha a tárgy az állványról leesve megrongálódik.
Ezért a munkaterület, az állvány palló rendben tartása mellett a védőháló is szükségszerű lehet a tárgyak leesése okozta balesetek és az anyagi károk elkerülése érdekében.

3.) Óv a szemeteléstől

Az építkezési munkálatok jellemzően sok szemét képződésével járnak, elég csak ha a csomagolóanyagokra és építési törmelékekre gondolunk. A védőháló megóvja a keletkezett hulladékot attól, hogy a szél szétfújja a környéken. Ezzel nem csak hogy segít rendezetten tartani az építkezés területét, de megóv számos kellemetlen és felesleges konfliktustól, a környék lakóinak esetleg jogosan benyújtott panaszaitól.

Védőháló állványozás

4.) Védelmet nyújt a hőterhelés ellen

A nagy melegben, erős napsütésben végzett munka nem csak az állványon dolgozóra, de a munkavégzés sikerességére nézve is veszélyes. A tűző napon, nagy hőterhelésben az anyagok gyorsabban száradnak, ami az egyes munkafolyamatok esetében kedvezőtlen hatással bír.

5.) Profi munka benyomását kelti

Mivel a védőháló segít rendben tartani az építkezés területét, a megbízó, vagy az arra járó potenciális ügyfelek rendezett munkakörülmények, tiszta, precíz munkavégzés szemtanúi lehetnek. Ez pedig nem utolsó szempont, mikor új projektjükhöz keresik majd a kivitelezőt.

6.) Véd az időjárástól

Egy váratlanul érkező zivatar, vagy szélvihar nagy károkat tud okozni a félkész homlokzatban, de az állványon még kint dolgozók épségét is fenyegetheti. A megfelelően kifeszített és kellően sűrűn szőtt védőháló ilyen esetekben is hálás szolgálatot tesz. Sőt, speciálisan ellenálló védőhálókkal a munkaterület téliesítése is kivitelezhető.

7.) Megóv a nem kívánt fotók készítésétől

Bár csupán mellékesen említjük ezt meg, de a védőháló végül, de nem utolsó sorban a konkurencia, vagy rosszakarók kíváncsi szemeitől is megóvja a kivitelezőt.

A védőháló igényét már az állvány bérlés elején jelezni kell, ugyanis annak felszerelését már az állvány tervezésekor figyelembe kell venni.
A precízen felszerelt védőháló kialakítása ugyanis ugyanúgy tervezést igényel, mint az állvány építése. Pontosan meg kell határozni, tervezni a kikötések sűrűségét és gondoskodni kell arról, hogy az állvány szerkezetéből sehol se nyúljanak túl csövek, melyek kárt tehetnének a háló szerkezetében.
A megfelelően felszerelt háló legfőbb ismérve, hogy a munkavégzés utolsó napján is tökéletesen funkcionál.