4 hasznos tipp, ha építkezne, tatarozna

A tavasz közeledtével beindulnak az építkezések, sok helyen sorra kerülnek az időszerű tatarozások, felújítások. Egy családi ház, vagy lakás esetén ez mindig komoly előkészületeket és gondos szervezést igényel. Ha azonban előre meg vannak tervezve a feladatok és a kivitelezéssel kapcsolatos teendők, a költségek kordában tarthatók. Hogy miként? Többek között ehhez is adunk most néhány tippet!

1.) A munka megkezdése előtt szerezzen be minden szükséges eszközt, felszerelést.

Fontos, hogy még a komoly munka megkezdése előtt beszerezze a tatarozáshoz, építkezéshez nélkülözhetetlen eszközöket. Ha már hozzálátott a munkához és közben ébred rá, hogy nincsenek létrái, hogy állvány bérlésére lett volna szükség, a felújítás közepette már jóval nehezebb és költségesebb lehet ezeket az eszközöket beszereznie.
Ezért azt javasoljuk, mielőtt hozzálátna az építkezéshez, felújításhoz, gondolja alaposan végig, pontosan milyen eszközökre lesz majd szüksége a munkavégzéshez.
Készítsen listát a beszerzésre váró eszközökről és döntsön afelől, melyeket érdemes megvásárolni és melyeket elegendő csupán bérelnie.
(Csak a szemléltetés céljából: létrára bármikor szüksége lehet, a festéshez, a homlokzati szigeteléshez használt állványt viszont érdemesebb bérelnie.)


2.) Ne a szigetelésen spóroljon!

Ha szigetelésre kerül a sor, emlékezzen rá, hogy a tatarozásnak ez az a pontja, amin nem éri meg spórolni. A homlokzati hőszigetelés javasolt vastagsága 10 centiméter. Ha biztosítani szeretné hogy otthona komfortosan tartsa a hőt, erre a vastagságra szüksége lesz.
Továbbá a munkadíj akkor sem rúg magasabbra, ha vastagabb szigetelést helyeztet fel, így pusztán az anyagköltséggel rúg magasabbra a végösszeg.

Ha pedig szigetelés:
Ne feledkezzen meg róla, hogy a homlokzati szigetelés nem sokat ér az ajtók, ablakok cseréje, valamint a tetőtér szigetelése nélkül.

A tetőtér szigetelés a korszerű technikáknak köszönhetően ma már akár 1 nap alatt elvégezhető munkafolyamat lehet. Mivel pedig a ház hőjének 30%-a a tetőn át távozik, létjogosultsága nem kérdéses!


3.) Ha már szigetelt, gondoskodjon energetikai tanúsítványról

Ha a tatarozás során sor került szigetelésre, készíttessen energetikai tanúsítványt. A tanúsítvánnyal elégedetten konstatálhatja majd, a felújítás eredményességét. Hogy otthona nem csak szebb, hanem élhetőbb és értékesebb is lett.

4.) Gondoskodjon időben a sitt, hulladék, lomok elszállításáról

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint mikor az építkezés, felújítás befejezte után még napokig, rosszabb esetben hetekig ott éktelenkedik az udvaron a sitt, az építkezési hulladék, vagy a lom. A szigetelés, homlokzati munkálatok, vagy a tető felújítása rengeteg építkezési hulladékkal jár, míg a belső munkálatok során az építkezési hulladék mellé sokszor megannyi lom is keveredik, hiszen mi lenne alkalmasabb időpont a hosszú évek során felhalmozott, feleslegessé vált holmik szortírozására, mint egy felújítás.
Legyen szó a sitt elszállításáról, vagy lomtalanításról érdemes mindig időben gondoskodni a fuvarozó cég beszervezéséről, sokszor ugyanis több nappal, vagy akár hetekkel a munka előtt meg kell rendelni a szolgáltatást.