Ügyeljen erre, amikor magasban dolgozik – a biztonság mindenek felett áll!

Mindig veszélyes magasban vagy aknában dolgozni. Az építkezés során 2,0 m-nél magasabb munkamagasságnál vagy aknában végzett munkáknál mindig biztosítani kell a leesés, vagy ha szükséges esetén menteni kell, akkor a mentés lehetősége adott legyen. Vizsgáljuk meg, milyen eszközökre van szükség ahhoz, hogy felakaszthassuk magunkat egy többszintes épület oldalára a saját biztonságunk érdekében. A Munkavédelemi szakértőnk összefoglalta a biztonságos munkavégzéshez szükséges dolgokat.

Legfontosabb eszközök és szükséges tényezők a biztonságos magaslati munkavégzéshez többek között:

  • testheveder
  • biztonságos kikötési pont
  • munkahelyzet beállító öv
  • és természetesen a zuhanásgátló.

Nagyon fontos hogy a dolgozók megfelelő biztonságtechnikai képzést megkapják és tisztába legyenek az előírásokkal és követelményekkel, amiknek a munkavégzés alatt maradéktalanul meg kell felelni. A követelmények közül az egyik a munkáltató felé van miszerint a munkavállalónak biztosítania kell a megfelelő öltözéket és eszközöket a biztonságos munkavégzéshez. Az eszköz és öltözék biztosítása mellett folyamatosan montírozni (ellenőrizni) kell a felszereléseket, nem elég a beszerzésük folyamatos karbantartás esetleg elhasználódás után cserét igényelnek. A magaslati munkavégzésnél fontos, hogy a munkát csak akkor kezdjük el, ha meneküléshez biztosítva van útvonal továbbá a kiegészítő védelmek megléte adott például az időjárási viszonyok ellen megfelelő védelmet biztosítanak a munkavállalónak.

Amikor a dolgozó munkavégzés során nem folyamatosan használja a biztosító rendszert, magyarán a saját lábán áll és a biztosítási rendszer jelen esetben a zuhanás gátló csak akkor kap terhelést, ha beleset történik, akkor nagyon körültekintően válasszuk meg a kikötési pontokat és figyeljünk rá, hogy a munkát végző személy ne menjen magasabbra a kikötési pontnál.

Kiemelten fontos, hogy csakis bevizsgált és megfelelő tanúsítványokkal rendelkező védőeszközöket használjunk.

Mi is az a munkaruha?

Munkaruha:  a munkavégzés során a fokozott terhelés és igénybevétel miatt gyorsabb amortizálódástól és szennyeződéstől óvja a munkavállaló SAJÁT ruháját esetenként helyettesíti azt. A munkaruha hétköznapi viseletre nem alkalmas. Munkaruhának tehát elsődleges feladata a dolgozó saját értéknek (utcai viseletének) a védelme. Munkaruha anyagára és kialakítására nincs kritérium, továbbá a viselésére nincs szükség orvosi és alkalmassági vizsgára.

Védőruha: egyéni munkafolyamat részére kialakított védőeszköz/védőruha, ami a dolgozó egészségi állapotát védi komoly fizikai sérülés ellen, biológiai hatások ellen. Védőruháknak különböző szabványoknak és kritériumoknak kell megfelelnie.

Védőruhát a munkáltatónak kell biztosítania a munkavállaló részére. Bizonyos esetekben használata orvosi és alkalmassági vizsgát igényel.

Lehetnek átfedések a védő és munkaruha között, de ilyen esetekben elsődleges szempont aminek meg kell felelni a védőruhára vonatkozó szabályok.